top of page

Што е болка во зглобовите на Facet?

Болката во фацетот вклучува непријатност што потекнува од фасетните зглобови во 'рбетот. Замислете го вашиот 'рбет како колона од градежни блокови, а помеѓу овие блокови има мали зглобови наречени фасетни зглобови. Овие зглобови помагаат при движење, но може да предизвикаат болка доколку се иритираат или повредат. Помислете на болка во фасетите како болка или непријатност предизвикана од непречено функционирање на овие зглобови, слично на тоа како вратата може да крцка ако нејзините шарки не се добро подмачкани. Оваа болка може да се појави поради стареење, трошење или повреди, а може да се чувствува како досадна болка или болка во грбот. Кога имате лизгање и паѓање или сообраќајна несреќа, ударот може да влијае на овие зглобови, предизвикувајќи иритација или повреда. Слично е на тоа како вратата може да направи бучава ако нејзините шарки се набиени или тегла. Во овој случај, зглобовите на фасетите, како и шарките, може да станат болни по ударот. Оваа болка може да се чувствува како постојана болка или болка во грбот.

Симптоми на болка во грлото на матката:

 1. Болка во вратот: Постојана или повторлива болка во вратот, често опишана како болка или болка.

 2. Ограничено движење на вратот: тешкотии во слободното движење на вратот или удобно вртење на главата.

 3. Болка со движења на главата: непријатност што се влошува кога ја навалувате главата или ја вртите во одредени насоки.

 4. Зрачи болка: Болка која може да се прошири во рамената или горниот дел од грбот.

 5. Главоболки: Болката во цервикалниот аспект понекогаш може да доведе до тензични главоболки.

 6. Нежност: Зголемена чувствителност или болка при допирање на пределот на вратот.

 7. Вкочанетост: Чувство на затегнатост или нефлексибилност во мускулите на вратот.

 8. Олеснување на болката со одмор: одмарањето или менувањето на положбата може да обезбеди привремено олеснување.

 9. Тешкотии со спиење: непријатност што го попречува квалитетот на сонот.

Симптомите на болка во лумбалниот аспект, која вклучува непријатност што произлегува од зглобовите на долниот дел на грбот, може да варираат, но вообичаените знаци може да вклучуваат:

 1. Болка во долниот дел на грбот: Постојана или повторлива болка во долниот дел на грбот, често опишана како досадна болка или болка.

 2. Вкочанетост: Чувство на стегање или намалена флексибилност во долниот дел на грбот.

 3. Болка со одредени движења: Непријатност што се влошува со специфични активности или движења, како што се свиткување наназад или извртување.

 4. Зрачна болка: Болка која може да се прошири на задникот, бутовите или дури и долниот дел на нозете. Ова понекогаш може да се помеша со ишијас.

 5. Нежност: Зголемена чувствителност или болка при допирање на пределот на долниот дел на грбот.

 6. Тешкотии со стоење или одење: непријатност што може да влијае на способноста за стоење или одење подолго време.

 7. Олеснување на болката со одмор: одмарањето или менувањето на положбата може да обезбеди привремено олеснување.

 8. Ограничен опсег на движење: тешкотии при свиткување, извртување или изведување одредени движења поради болка.

Важно е да се напомене дека болката во лумбалниот аспект може да има симптоми кои се преклопуваат со други состојби на долниот дел на грбот, а точната дијагноза од страна на здравствениот работник е од клучно значење за соодветното управување. Ако некој доживува постојана или силна болка во долниот дел на грбот, се препорачува да се побара лекарска помош за да се утврди основната причина и да се развие ефективен план за лекување.

bottom of page