top of page

Што е болка во долниот дел на грбот?

Болка во долниот дел на грбот, или Лумбаго,  е многу честа појава; околу 70-80% проценти од возрасните ќе имаат болки во долниот дел на грбот во текот на нивниот живот.

Честа причина за болки во долниот дел на грбот е акутна повреда и/или дегенеративни промени. Најчесто, ова е од нормално абење на телото и може да се зголеми со текот на времето. Некои болки во долниот дел на грбот може да произлезат од истегнување (претерано истегнување или кинење на лигаментите), истегнување (скинати тетиви или мускули) или други  трауматски повреди.

bottom of page