top of page
vecteezy_doctor-examine-x-ray-film-over-white-background_10232510_80.jpg

Што е дискогена болка?

Дискогената болка се однесува на непријатност што потекнува од интервертебралните дискови во 'рбетот. Замислете ги овие дискови како перници помеѓу коските (пршлените) што го сочинуваат вашиот 'рбет. Кога овие дискови ќе се оштетат или дегенерираат, тие можат да предизвикаат болка. Дискогената болка се јавува кога меките дискови помеѓу коските во 'рбетот се истрошат, кинат или се оштетат. Замислете ги овие дискови како амортизери кои му помагаат на вашиот 'рбет да се движи непречено. Кога тие не работат добро, тоа може да доведе до болка во грбот или вратот.

Симптоми на дискогена болка:

 1. Болка во грбот или вратот: Постојана болка во долниот дел на грбот (за лумбални дискови) или горниот дел од грбот и вратот (за цервикалните дискови).

 2. Болката се влошува со движење: Активностите како свиткување, кревање или извртување може да ја направат болката поинтензивна.

 3. Олеснување на болката со одмор: Одмарањето или лежењето може да обезбеди привремено ослободување од болката.

 4. Ограничен опсег на движење: Тешкотии со слободно движење на 'рбетот, особено кога се наведнуваат напред или назад.

 5. Вкочанетост: Чувство на вкочанетост или нефлексибилност во грбот.

 6. Зрачење на болка: Болката може да зрачи во задникот или нозете (за лумбални дискови) или во рамената или рацете (за цервикалните дискови).

Важно е да се напомене дека дискогената болка може да варира по интензитет и може да биде под влијание на фактори како што се возраста, генетиката и начинот на живот. 

vecteezy_a-male-doctor-explains-the-physiology-of-the-human-body-via_11275779_398.jpg

Што е спинална стеноза?

Спиналната стеноза е состојба која вклучува стеснување на просторите во 'рбетот, што може да изврши притисок врз' рбетниот мозок и нервите. Замислете го вашиот 'рбет како тунел, а спиналната стеноза е како тој тунел да станува потесен. Сфатете го вашиот 'рбет како заштитна цевка во која се сместени' рбетниот мозок и нервите. Во спинална стеноза, оваа цевка станува потесна, како тунел што се стега во себе. Ова стеснување може да доведе до притисок врз 'рбетниот мозок и нервите, предизвикувајќи непријатност.

Симптоми на спинална стеноза:

 1. Болка во грбот или вратот: Постојана болка во долниот дел на грбот (за лумбална стеноза) или горниот дел од грбот и вратот (за цервикална стеноза).

 2. Вкочанетост или пецкање: Чувство на иглички или недостаток на сензација во рацете (за цервикална стеноза) или нозете (за лумбална стеноза).

 3. Слабост: Намалена сила на рацете (за цервикална стеноза) или нозете (за лумбална стеноза).

 4. Тешкотии при одење: Проблеми со одење или одржување рамнотежа, особено на подолги растојанија.

 5. Зрачна болка: Болка која може да се прошири во задникот или нозете (за лумбална стеноза) или во рамената или рацете (за цервикална стеноза).

 6. Симптоми кои се ублажуваат со одмор: Одморот или седењето може привремено да ги ублажи симптомите.

 7. Тешкотии со фини моторни вештини: Предизвици со задачи кои бараат прецизност, како закопчување кошула или пишување.

Спиналната стеноза често се поврзува со стареење и абење на 'рбетот, но може да резултира и од состојби како хернија на дискови или артритис. Ако некој доживее постојана болка или други симптоми поврзани со спинална стеноза, важно е да се консултирате со здравствен работник за точна дијагноза и соодветно управување.

Doctor and Patient

Што е спинална стеноза?

Спиналната стеноза е состојба која вклучува стеснување на просторите во 'рбетот, што може да изврши притисок врз' рбетниот мозок и нервите. Замислете го вашиот 'рбет како тунел, а спиналната стеноза е како тој тунел да станува потесен. Сфатете го вашиот 'рбет како заштитна цевка во која се сместени' рбетниот мозок и нервите. Во спинална стеноза, оваа цевка станува потесна, како тунел што се стега во себе. Ова стеснување може да доведе до притисок врз 'рбетниот мозок и нервите, предизвикувајќи непријатност.

Симптоми на спинална стеноза:

 1. Болка во грбот или вратот: Постојана болка во долниот дел на грбот (за лумбална стеноза) или горниот дел од грбот и вратот (за цервикална стеноза).

 2. Вкочанетост или пецкање: Чувство на иглички или недостаток на сензација во рацете (за цервикална стеноза) или нозете (за лумбална стеноза).

 3. Слабост: Намалена сила на рацете (за цервикална стеноза) или нозете (за лумбална стеноза).

 4. Тешкотии при одење: Проблеми со одење или одржување рамнотежа, особено на подолги растојанија.

 5. Зрачна болка: Болка која може да се прошири во задникот или нозете (за лумбална стеноза) или во рамената или рацете (за цервикална стеноза).

 6. Симптоми кои се ублажуваат со одмор: Одморот или седењето може привремено да ги ублажи симптомите.

 7. Тешкотии со фини моторни вештини: Предизвици со задачи кои бараат прецизност, како закопчување кошула или пишување.

Спиналната стеноза често се поврзува со стареење и абење на 'рбетот, но може да резултира и од состојби како хернија на дискови или артритис. Ако некој доживее постојана болка или други симптоми поврзани со спинална стеноза, важно е да се консултирате со здравствен работник за точна дијагноза и соодветно управување.

bottom of page