top of page

Што е сакроилијачна болка во зглобовите?

Болката во сакроилијачниот зглоб е непријатност што се доживува во регионот каде што 'рбетот се поврзува со карлицата, особено во сакроилијачните зглобови. Овие зглобови, лоцирани од двете страни на долниот дел на 'рбетот, играат клучна улога во пренесувањето на тежината на горниот дел од телото на колковите и нозете. Кога овие зглобови ќе станат воспалени или повредени, поединците може да наидат на болки во долниот дел на грбот или задникот, што потенцијално зрачи низ нозете. Оваа непријатност често се влошува со активности кои го вклучуваат долниот дел на грбот, како што се стоење или одење подолго време. Болката во сакроилијачниот зглоб може да биде предизвик за дијагностицирање поради нејзината сличност со други проблеми со долниот дел на грбот, а третманот може да вклучува комбинација од физикална терапија, управување со болката и, во тешки случаи, хируршка интервенција. Разбирањето на симптомите и барањето соодветна медицинска помош е од клучно значење за управување и ублажување на болката во сакроилијачниот зглоб, овозможувајќи им на поединците да ја вратат својата мобилност и квалитетот на животот.

Сакроилијачната (SI) болка во зглобовите може да се манифестира преку различни симптоми, а поединците кои доживуваат непријатност во оваа област може да забележат:

 1. Болка во долниот дел на грбот: Болката во долниот дел на грбот, особено на едната страна, е чест симптом на дисфункција на SI зглобот.

 2. Болка во задникот: Болката или осетливоста во задникот, често концентрирана на едната страна, може да биде показател за проблеми со SI зглобовите.

 3. Болка во колкот: може да се појави непријатност во регионот на колкот, особено на страната каде што е зафатен зглобот СИ.

 4. Болка што зрачи: Болката може да зрачи надолу по ногата, слична на болка на ијатичниот нерв и може да се помеша со други состојби на долниот дел на грбот.

 5. Вкочанетост или намален опсег на движење: Поединци со SI болка во зглобовите може да доживеат вкочанетост во долниот дел на грбот или колковите, што доведува до намален опсег на движења.

 6. Болка за време на движењето: Активностите како што се стоење, одење или премин од седење во стоење може да ја влошат болката.

 7. Нежност при допир: областа околу сакроилијачниот зглоб може да биде нежна на допир, а притисокот врз зглобот може да предизвика непријатност.

 8. Нестабилност или слабост: Некои поединци може да почувствуваат чувство на нестабилност или слабост во долниот дел на грбот или колковите.

 9. Тешкотии со спиење: Непријатноста од болката во зглобовите на SI може да го направи предизвик да се најде удобна положба за спиење, што доведува до нарушувања на спиењето.

Важно е да се напомене дека овие симптоми може да се поклопуваат со други состојби и неопходна е темелна медицинска евалуација за точна дијагноза и соодветен третман

Што е кокцидинија?

Кокцидинија, состојба означена со болка и непријатност во кокцигеумот, или опашката коска, може да биде извор на значителна вознемиреност. Кокциксот е мала, триаголна коска во основата на 'рбетот, а лицата со коксидинија често доживуваат локализирана болка во оваа област, особено кога седат подолго време или за време на активности како што се подигање од седечка положба. Болката може да биде остра или болна и може да ги направи секојдневните задачи, како што се седењето или дури и потпирањето наназад, доста предизвикувачки. Вообичаени причини за кокцидинија вклучуваат траума, како што се паѓање или продолжено седење на тврди површини. Додека болката е типично локализирана, понекогаш може да зрачи во долниот дел на грбот. Третманот за кокцидинија може да вклучува мерки за самогрижа како користење на перница кога седите, како и медицински интервенции како физикална терапија или, во тешки случаи, инјекции на кортикостероиди. Барањето лекарски совет е од клучно значење за точна дијагноза и развој на ефективен план за управување со кокцидинија.

Кокцидинија, или болка во кокцигеумот (опашката коска), може да се манифестира со различни симптоми. Поединци кои имаат кокцидинија може да забележат:

 1. Локализирана болка: Болка во пределот на кокцигеумот, често опишана како досадна болка или остра непријатност.

 2. Влошување со седење: Болката има тенденција да се интензивира кога седите подолго време, особено на тврди површини.

 3. Болка за време на промена на положбата: Непријатноста може да се зголеми при премин од седење во стоење или обратно.

 4. Болни движења на дебелото црево: Напрегањето за време на движењето на дебелото црево може да ја влоши болката во кокцигеумот.

 5. Болен однос: Непријатност може да се почувствува за време на сексуалните активности, особено оние кои вклучуваат притисок врз кокцигеумот.

 6. Нежност при допир: областа на кокцигеумот може да биде нежна на допир, а притисокот врз опашката коска може да предизвика болка.

 7. Локализиран оток: Некои поединци може да доживеат оток или воспаление во регионот на кокцигеумот.

 8. Модринки или црвенило: Во случаи на траума или повреда, модринки или црвенило околу кокцигеумот може да бидат присутни.

 9. Зрачна болка: Во некои случаи, болката од кокцигеумот може да зрачи до долниот дел на грбот или надолу по нозете.

 10. Непријатност при навалување наназад: Навалувањето наназад или седењето во навалена положба може да биде непријатно за лицата со коксидинија.

Важно е да се забележи дека кокцидинијата може да резултира од различни причини, вклучувајќи траума, повторувачки напор или основни медицински состојби. Ако некој има постојана болка или непријатност во кокцигеумот, се препорачува да се побара лекарска помош за правилна дијагноза и соодветно управување.

bottom of page