top of page

Што е болка во вратот?

Цервикалгија, попозната како болка во вратот, се однесува на непријатност или болка што се чувствува во пределот на вратот. Оваа состојба може да се манифестира како акутна или хронична, во зависност од времетраењето и интензитетот на болката. Акутната болка во вратот обично се појавува ненадејно и може да биде поврзана со фактори како што се истегнување на мускулите, лошо држење или повреда. Поединците со акутна болка во вратот може да забележат болка, вкочанетост или тешкотии при движењето на вратот. Од друга страна, хроничната болка во вратот трае подолг период, честопати со недели или месеци. Хроничната болка во вратот може да биде резултат на основните состојби како што се артритис, хернија на дискови или продолжен стрес на мускулите на вратот. Болката во вратот од сообраќајна несреќа, позната и како сообраќајна несреќа со моторно возило (MVA), може да се случи поради силно движење на вратот при удар. Ова често доведува до состојба наречена удар со камшик. Доколку почувствувате продолжена или силна болка во вратот, препорачливо е да побарате состанок со нас за правилна евалуација и соодветно управување.

Симптомите на болка во вратот може да варираат во зависност од основната причина, но вообичаените знаци и симптоми може да вклучуваат:

 1. Болка или вкочанетост: Постојана непријатност или чувство на стегање во мускулите на вратот.

 2. Остра или силна болка: ненадејна, интензивна болка која може да зрачи на рамената, рацете или главата.

 3. Ограничен опсег на движење: тешкотии при движење на вратот или целосно вртење на главата.

 4. Главоболки: Болката што потекнува од вратот може да доведе до тензични главоболки.

 5. Мускулни грчеви: неволни контракции или стегање во мускулите на вратот.

 6. Нежност: Чувствителност или болка при допирање на пределот на вратот.

 7. Вкочанетост или пецкање: Чувства како иглички и иглички во рацете или рацете, што може да укажуваат на зафатеност на нервите.

 8. Слабост: Намалена сила во рацете или рацете, особено ако се засегнати нервите.

 9. Замор: Чувство на замор или истрошеност поради постојана непријатност.

 10. Тешкотии при голтање: Во некои случаи, болката во вратот може да биде поврзана со тешкотии при голтање.

Болката во вратот како резултат на сообраќајна несреќа со моторно возило (МВА), често поврзана со удар со камшик, може да покаже низа симптоми. Од клучно значење е да се забележи дека симптомите може да варираат по сериозност и не секогаш се појавуваат веднаш по несреќата. Вообичаени симптоми на болка во вратот поради МВА вклучуваат:

 1. Удар со камшик: Ненадејно, силно движење напред-назад на вратот, обично предизвикано од удар на автомобилски судир.

 2. Вкочанетост на вратот: тешкотии при движење на вратот поради стегање на мускулите или воспаление.

 3. Болка: Постојана или акутна непријатност во пределот на вратот, која може да се влоши со движење.

 4. Главоболки: Често се појавуваат главоболки, кои често потекнуваат од напнатоста на мускулите на вратот.

 5. Болка во рамото: Непријатност што се протега од вратот во рамената.

 6. Болка во грбот: Болка во горниот или долниот дел на грбот, понекогаш поврзана со силата на ударот на судирот.

 7. Нежност: Зголемена чувствителност или болка при допирање на вратот или околните области.

 8. Вкочанетост или пецкање: Чувство на иглички и иглички во рацете или рацете, што веројатно укажува на зафатеност на нервите.

 9. Замор: Чувство на замор или исцрпеност, веројатно поради стресот и напрегањето на мускулите на вратот.

 10. Нарушувања на спиењето: Тешкотии со спиење поради болка или непријатност во вратот.

Од клучно значење е за лицата кои доживуваат болка во вратот по MVA да побараат брза медицинска помош. Во некои случаи, може да се појават одложени симптоми, а здравствениот работник може да даде точна дијагноза и да препорача соодветен третман.

bottom of page