top of page

Што е болка во долниот дел на грбот?

Болка во долниот дел на грбот, или Лумбаго,  е многу честа појава; околу 70-80% проценти од возрасните ќе имаат болки во долниот дел на грбот во текот на нивниот живот.

Честа причина за болки во долниот дел на грбот е акутна повреда и/или дегенеративни промени. Најчесто, ова е од нормално абење на телото и може да се зголеми со текот на времето. Некои болки во долниот дел на грбот може да произлезат од истегнување (претерано истегнување или кинење на лигаментите), истегнување (скинати тетиви или мускули) или други  трауматски повреди.

Симптомите на болки во грбот може да варираат во зависност од основната причина, но вообичаените знаци и симптоми може да вклучуваат:

 1. Досадна или остра болка: Болката во грбот може да се манифестира како постојана, досадна болка или ненадејна, остра болка.

 2. Вкочанетост: Ограничена флексибилност и вкочанетост во задниот дел, што го отежнува удобното движење.

 3. Мускулна тензија: затегнатост или мускулни грчеви во мускулите на грбот.

 4. Зрачна болка: Болка која зрачи од долниот дел на грбот во задникот, бутовите или дури и надолу по нозете (ишијас).

 5. Тешкотии со стоење или одење: болката во грбот може да го направи предизвик да се застане исправено или да одите без непријатност.

 6. Слабост или вкочанетост: Слабост или вкочанетост во нозете или стапалата, особено ако има компресија на нервите.

 7. Болка што се влошува со активност: Болка во грбот која се интензивира со одредени движења или активности.

 8. Болка што се подобрува со одмор: Олеснување или намалување на болката при одмарање или промена на положбата.

 9. Ограничен опсег на движење: тешкотии со свиткување, извртување или вртење на торзото поради болка или вкочанетост.

 10. Болка која продолжува: Хронична болка во грбот која трае подолг период, повеќе од неколку недели.

Болката во грбот како резултат на несреќа со моторно возило (MVA) или лизгање и паѓање може да покаже различни симптоми. Еве вообичаени знаци и симптоми на болки во грбот во такви ситуации:

 1. Болка: Постојана или акутна непријатност во грбот, која може да варира од досадна болка до остра болка со пукање.

 2. Вкочанетост: Тешкотии во движењето на грбот или чувство на затегнатост во мускулите.

 3. Зрачи болка: Непријатност што може да се прошири од грбот до други области, како што се задникот, колковите или нозете.

 4. Мускулни грчеви: неволни контракции или стегање во мускулите на грбот.

 5. Нежност: Зголемена чувствителност или болка при допирање на погодената област на грбот.

 6. Ограничен опсег на движења: Тешкотии во свиткување, извртување или изведување редовни движења поради болка или вкочанетост.

 7. Вкочанетост или пецкање: сензации како иглички и иглички во нозете или стапалата, што укажува на потенцијално зафаќање на нервите.

 8. Слабост: Намалена сила во нозете или стапалата, особено ако се засегнати нервите.

 9. Ишијас: Болка што зрачи по должината на ијатичниот нерв, често предизвикувајќи непријатност на едната нога.

 10. Тешкотии со стоење или одење: болката може да го направи предизвик да се одржи исправено држење или удобно движење.

 

Важно е да се напомене дека овие симптоми може да бидат показатели за различни основни состојби и препорачливо е да се консултирате со здравствен работник за правилна дијагноза и соодветен третман.

bottom of page