top of page

Што е радикулопатија?

Цервикалната и лумбалната радикулопатија се состојби кои вклучуваат иритација или компресија на нервите во вратот (цервикалниот) или долниот дел на грбот (лумбалниот) регион, соодветно. Замислете ги овие нерви како патишта кои патуваат низ 'рбетот и се протегаат во рацете или нозете. Кога овие нерви се засегнати, тоа може да доведе до радикулопатија.

Како MVA може да предизвикаат радикулопатија: Во сообраќајна несреќа, силата може да го потресе 'рбетот, предизвикувајќи дискови (структури слични на перничиња помеѓу' рбетните коски) да се поместат или хернијат. Ова може да изврши притисок врз блиските нерви, што доведува до радикулопатија. На пример, при судир одзади, вратот може одеднаш да се откине напред-назад, што влијае на нервите во цервикалниот (вратниот) регион. Слично на тоа, влијанието што го зафаќа долниот дел на грбот може да доведе до лумбална радикулопатија.

Цервикална радикулопатија (врат): цервикалната радикулопатија се јавува кога нервите во вратот се притиснати или иритирани, често поради состојби како хернија на дискови или коскени шпорети. Ова може да резултира со симптоми како што се болка, вкочанетост или слабост во рацете.

Симптоми на цервикална радикулопатија:

 1. Болка во вратот: Непријатност или болка во вратот.

 2. Зрачи болка во раката: Болка што се движи низ раката, често во прстите.

 3. Вкочанетост или пецкање: Чувство на иглички и иглички во раката или раката.

 4. Слабост: Намалена сила во мускулите на рацете.

 5. Тешкотии со фини моторни вештини: Предизвици со задачи кои бараат прецизност, како закопчување кошула.

Лумбална радикулопатија (долниот дел на грбот): Лумбалната радикулопатија вклучува иритација или компресија на нервите во долниот дел на грбот, најчесто предизвикана од состојби како хернија на дискови или спинална стеноза. Ова може да доведе до симптоми во нозете.

Симптоми на лумбална радикулопатија:

 1. Болка во долниот дел на грбот: непријатност или болка во долниот дел на грбот.

 2. Зрачи болка во нозете: Болка што се движи по ногата, често до стапалото.

 3. Вкочанетост или пецкање: Чувство на иглички и иглички во ногата или стапалото.

 4. Слабост: Намалена сила во мускулите на нозете.

 5. Тешкотии при одење: Предизвици со одење или одржување рамнотежа.

Важно е да се напомене дека овие симптоми може да се разликуваат по сериозност, а поединците кои доживуваат постојана или силна болка треба да побараат медицинска помош за правилна дијагноза и соодветен третман.

Што е ишијас?

Ишијасот е состојба која вклучува болка, вкочанетост или пецкање што потекнува од долниот дел на грбот и се движи по една нога. Се јавува кога ишиатичниот нерв, кој е најголемиот нерв во телото, станува иритиран или компримиран. Ова може да се случи поради различни фактори, како што се хернија на дискот, коскено поттикнување или притисок врз нервните корени.

Симптоми на ишијас:

 1. Болка во долниот дел на грбот: Непријатноста или болката во долниот дел на грбот често се претходник на ишијас.

 2. Зрачи со болка во нозете: Карактеристичниот симптом на ишијасот е болка што се движи по задниот дел на едната нога. Оваа болка може да варира од блага болка до остра, чувство на пукање.

 3. Вкочанетост или пецкање: Чувство на иглички или недостаток на чувство во ногата или стапалото.

 4. Слабост на мускулите: Слабост во мускулите на нозете, што го отежнува кревањето на стапалото или прстите.

 5. Тешкотии со седење: Болката може да се интензивира кога седите подолго време, особено на едната страна.

 6. Чувство на печење: Некои луѓе со ишијас може да доживеат чувство на печење или печење во погодената нога.

 7. Зголемена болка со движење: Активностите како одење, стоење или дури и кивање може да ја влошат болката во ишијасот.

 8. Губење на рефлексите: Во тешки случаи, може да има намалување или губење на рефлексите, како што е рефлексот на грчењето на коленото.

Важно е да се забележи дека симптомите на ишијас може да се разликуваат по интензитет и не секој ќе ги почувствува сите овие симптоми. Ако се сомневате дека имате ишијас, препорачливо е да се консултирате со здравствен работник за точна дијагноза и соодветни опции за третман.

bottom of page