top of page

Што е дискогена болка?

Дискогената болка се однесува на непријатност што потекнува од интервертебралните дискови во 'рбетот. Замислете ги овие дискови како перници помеѓу коските (пршлените) што го сочинуваат вашиот 'рбет. Кога овие дискови ќе се оштетат или дегенерираат, тие можат да предизвикаат болка. Дискогената болка се јавува кога меките дискови помеѓу коските во 'рбетот се истрошат, кинат или се оштетат. Замислете ги овие дискови како амортизери кои му помагаат на вашиот 'рбет да се движи непречено. Кога тие не работат добро, тоа може да доведе до болка во грбот или вратот.

Симптоми на дискогена болка:

 1. Болка во грбот или вратот: Постојана болка во долниот дел на грбот (за лумбални дискови) или горниот дел од грбот и вратот (за цервикалните дискови).

 2. Болката се влошува со движење: Активностите како свиткување, кревање или извртување може да ја направат болката поинтензивна.

 3. Олеснување на болката со одмор: Одмарањето или лежењето може да обезбеди привремено ослободување од болката.

 4. Ограничен опсег на движење: Тешкотии со слободно движење на 'рбетот, особено кога се наведнуваат напред или назад.

 5. Вкочанетост: Чувство на вкочанетост или нефлексибилност во грбот.

 6. Зрачење на болка: Болката може да зрачи во задникот или нозете (за лумбални дискови) или во рамената или рацете (за цервикалните дискови).

Важно е да се напомене дека дискогената болка може да варира по интензитет и може да биде под влијание на фактори како што се возраста, генетиката и начинот на живот. 

Во сообраќајна несреќа со моторно возило (MVA), силата и ударот од судирот може да влијаат на интервертебралните дискови во 'рбетот, што потенцијално ќе доведе до дискогена болка. Замислете го вашиот 'рбет како куп градежни блокови, а помеѓу секој блок има меки дискови како перничиња. Овие дискови делуваат како амортизери, помагајќи му на вашиот 'рбет да се движи непречено. За време на MVA, ненадејната сила или удар може да ги потресе овие дискови. Овој удар може да предизвика дисковите да се кинат, поместуваат или истрошат со текот на времето.

Како MVA предизвикува дискогена болка:

 1. Силен удар: Силната сила од сообраќајна несреќа може да го затресе и да го напрега 'рбетот, што влијае на дисковите.

 2. Оштетување на дискот: дисковите може да се повредат, што ќе доведе до солзи или други проблеми. Ова може да создаде болка и непријатност.

 3. Промени во усогласувањето: ударот може да предизвика неочекувано поместување или движење на 'рбетот, што влијае на функционирањето на дисковите и предизвикува болка.

 4. Воспаление: Одговорот на телото на повредата може да доведе до воспаление околу дисковите, што придонесува за болка.

Резултат: Комбинацијата на овие ефекти може да резултира со дискогена болка, каде што оштетените дискови во 'рбетот предизвикуваат постојана болка, особено во долниот дел на грбот (за лумбални дискови) или горниот дел од грбот и вратот (за цервикалните дискови). Оваа болка може да се почувствува за време на движења, како свиткување или извртување, и може да варира во интензитет.

Од клучно значење е да се побара лекарска помош по MVA, бидејќи здравствените работници можат да ги проценат и да ги решат сите потенцијални проблеми поврзани со дискот, обезбедувајќи соодветна грижа за управување и ублажување на дискогената болка.

Што е спинална стеноза?

Спиналната стеноза е состојба која вклучува стеснување на просторите во 'рбетот, што може да изврши притисок врз' рбетниот мозок и нервите. Замислете го вашиот 'рбет како тунел, а спиналната стеноза е како тој тунел да станува потесен. Сфатете го вашиот 'рбет како заштитна цевка во која се сместени' рбетниот мозок и нервите. Во спинална стеноза, оваа цевка станува потесна, како тунел што се стега во себе. Ова стеснување може да доведе до притисок врз 'рбетниот мозок и нервите, предизвикувајќи непријатност.

Симптоми на спинална стеноза:

 1. Болка во грбот или вратот: Постојана болка во долниот дел на грбот (за лумбална стеноза) или горниот дел од грбот и вратот (за цервикална стеноза).

 2. Вкочанетост или пецкање: Чувство на иглички или недостаток на сензација во рацете (за цервикална стеноза) или нозете (за лумбална стеноза).

 3. Слабост: Намалена сила на рацете (за цервикална стеноза) или нозете (за лумбална стеноза).

 4. Тешкотии при одење: Проблеми со одење или одржување рамнотежа, особено на подолги растојанија.

 5. Зрачна болка: Болка која може да се прошири во задникот или нозете (за лумбална стеноза) или во рамената или рацете (за цервикална стеноза).

 6. Симптоми кои се ублажуваат со одмор: Одморот или седењето може привремено да ги ублажи симптомите.

 7. Тешкотии со фини моторни вештини: Предизвици со задачи кои бараат прецизност, како закопчување кошула или пишување.

Спиналната стеноза често се поврзува со стареење и абење на 'рбетот, но може да резултира и од состојби како хернија на дискови или артритис. Ако некој доживее постојана болка или други симптоми поврзани со спинална стеноза, важно е да се консултирате со здравствен работник за точна дијагноза и соодветно управување.

Несреќите, особено несреќите со моторни возила (MVAs), можат да придонесат за развој или влошување на спинална стеноза преку различни механизми. Важно е да се напомене дека 'рбетната стеноза често е дегенеративна состојба која се јавува постепено со текот на времето, но трауматските настани како несреќи може да ја забрзаат или влошат нејзината прогресија. Несреќите, особено MVA, може да влијаат на 'рбетот на начини кои придонесуваат или ја влошуваат' рбетната стеноза.

Како несреќите и MVA придонесуваат за спинална стеноза:

 1. Хернијација на дискот: Во несреќа, силата може да предизвика испакнување или хернија на меките дискови помеѓу пршлените. Ова испакнување може да го намали просторот во 'рбетниот канал, придонесувајќи за стеноза.

 2. Фрактури или дислокации: Траумата од несреќа може да доведе до фрактури или дислокации на пршлените. Поместените коски можат да навлезат во 'рбетниот канал, стеснувајќи го и предизвикувајќи стеноза.

 3. Повреди на меките ткива: Повредите на лигаментите и меките ткива околу 'рбетот може да резултираат со воспаление. Отокот и воспалението може да придонесат за стеснување на 'рбетниот канал.

 4. Забрзување на дегенерацијата: Несреќите може да го забрзаат природното абење и кинење на 'рбетот, што доведува до предвремена дегенерација на дисковите и зглобовите. Оваа дегенерација може да придонесе за развој на спинална стеноза.

Резултат: Комбинацијата на овие фактори може да придонесе за стеснување на 'рбетниот канал, што доведува до спинална стеноза. Важно е да се побара лекарска помош по несреќа, бидејќи здравствените работници можат да го проценат секое потенцијално влијание врз 'рбетот и веднаш да ги решат проблемите за да ја спречат или управуваат спиналната стеноза.

bottom of page